dimarts, 11 de maig del 2021

Pa de motlle Thermomix



Pa de motlle Thermomix

 

Ingredients:

  • 400 gr. de farina panificable i
  • 50 gr. de farina de sègol o 50 gr. de farina florència o farina panificable
  • 150 gr. d'aigua
  • 150 gr. de llet
  • 10 gr. de sucre
  • 9 gr. de sal fina
  • 100 gr. de massa mare molt activada
  • 5 gr. de llevat fresc de forner esmicolat 1/2 cullerada d’aigua
  • 10-15 gr. de mantega

Altres  

1 motlle tipus cake de 37 x 11 aprox. engreixat amb mantega 


Preparació

Passar les farines al vas i programar

                    Segons: 10             Temperatura: 0             Velocitat: 6


Tot seguit incorporar-hi els líquids a poc a poc a través del bocal durant:

                    Minuts: 1                 Temperatura: 0              Velocitat: 2

Tapar i deixar reposar en el vas durant 30 minuts (autòlisis)


Incorporar-hi el sucre, la sal i 1/2 cullerada d'aigua i programar:

                    Segons: 30             Temperatura: 0             Velocitat: espiga


Incorporar-hi la massa mare molt activa i programar:

                      Minuts: 1                Temperatura: 0             Velocitat:espiga

Tapar amb el cubilet i deixar-la reposar dins del vas 10 minuts


Després del repòs, Incorporar el llevat esmicolat i 1/2 cullerada d’aigua i programar:

                        Minuts: 4             Temperatura: 0             Velocitat: espiga                                          I DURANT EL PROCÉS, AFEGIR-HI LA MANTEGA A TROSSOS


Retirar-la del vas, treballar la massa uns moments damunt del marbre, arrodonir-la, tapar-la i deixar-la reposar 15 – 20 minuts.

Donar a la massa forma de barrot sense puntes i introduir-lo al motlle

Si es vol empolsinar amb sèsam, pintar lleugerament la superfície amb aigua i empolsinar amb llavors. 

Tapar i deixar llevar en un lloc abrigat fins que la massa arribi quasi arran de motlle

La temperatura ideal perquè llevin les masses és entre 25-27º a l'estiu no hi ha cap problema, però a l'hivern, va molt bé introduir el motlle dins del forn fred i encendre la bombeta del forn o posar a dins un vas amb aigua calenta.

Enfornar a 200º de temperatura 30-35 minuts, retirar del forn, desemmotllar, passar-lo damunt d'una reixa i deixar-lo refredar del tot

Un "truqui" per llescar bé el pa és introduir-lo un cop fred  al congelador durant 1 o 1.30 hores. D'aquesta manera es llesca  amb més facilitat.

Si a la massa del pa si vol incorporar llavors (de lli, de carabassa, de gira-sol, de rosella, de sèsam etc.) s'han de torrar i escaldar perquè no absorbeixin humitat de la massa.

Preparació

  • 100 gr. de llavors variades
  • 200 gr. d'aigua

Passar les llavors en una paella i torrar-les a foc mitjà tot remenant-les sense deixar que es torrin en excés, afegir-hi l'aigua, donar-hi un tomb i abocar-les a un recipient perquè s'hidratin durant unes hores i es refredin.

Per incorporar-les a la massa:

Una vegada acabat el procés de pastar la massa, incorporar-hi les llavors ben escorregudes i programar

                            Segons: 30              Temperatura: 0              Velocitat: espiga

I seguir amb el procés tal com s'indica a la recepta


Si es vol posar llavors a la coberta del pa,  pintar-lo amb aigua i empolvorar-lo amb llavors sense torrar, doncs durant la cocció ja es torraran.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada