diumenge, 23 de gener del 2022

Pa de motlle sense pastar amb farina d'espelta

 




Pa de motlle sense pastar amb farina d'espelta




Ingredients:
  • 440 g de farina integral d'espelta
  • 10 g de sal
  • 300 d'aigua tèbia
  • 8-10 g de llevat fresc
  • 100 g de Massa Mare molt activa o 100 g de Poolish
  • 20 d'oli d'oliva
  • 1 motlle tipus "cake" de 30 x 11 aproximadament

Preparació del Poolish:

Si no es té massa mare, dissoldre 1 g escàs de llevat fresc amb 50 g d'aigua tèbia, afegir-hi 60 g de farina de força i mesclar fins a aconseguir que quedi sense grumolls, tapar-la i deixar-la en un lloc abrigat i a temperatura ambient durant unes hores fins que tripliqui el seu volum inicial. O deixar-la a la nevera tota la nit tapada.


Elaboració de la massa:


Dissoldre el llevat amb 200 cc de l'aigua (reservant la resta) deixar-la reposar 5 minuts i després afegir-hi l'oli.

Mentrestant, barrejar la massa mare o el Poolish amb la resta de l'aigua fins que quedi una crema fina i sense grumolls.

Disposar en un bol la farina, afegir-hi la sal, mesclar i tot seguit incorporar el preparat de la massa mare o el Poolish i la resta de l'aigua amb el llevat i l'oli pastant-ho a mà just fins que tot plegat quedi ben integrat i sense restes de farina (el resultat ha de ser el d'una massa rústica i enganxosa). Tapar-la amb un drap de cuina i deixar-la reposar 15 minuts.


Passat el temps indicat, donar 5 o 6 plecs a la massa tal com es pot visualitzar en el vídeo a Instagram

Tapar-la de nou i deixar-la reposar 15 minuts.





El procés de fer els plecs i deixar-la reposar s'ha de fer 5 vegades més en total i observareu que el resultat final serà el d'una massa fina i amb elasticitat tal com es pot veure a la fotografía i que a causa del procés de plecs i repòs la massa es va pastant sola.



Passar la massa damunt de la superfície de treball lleugerament enfarinat i amb el corró enfarinat aplanar-la de forma rectangular i a la mida de la longitud del motlle. Enrotllar-la sobre si mateixa i col·locar-la amb la part segellada cara avall dins del motlle prèviament pintat amb oli.







Deixar llevar en un lloc abrigat i sense corrents d'aire fins que arribi arran de motlle.


Escalfar el forn a 200º amb un recipient amb aigua dins per generar humitat. Pintar la superfície amb oli, abaixar la temperatura del forn a 180º i fornejar-lo durant 40 minuts aproximadament




Retirar del forn, deixar-lo reposar 5 minuts, desemmotllar i deixar-lo refredar completament sobre una reixa.


És un pa saborós molt fàcil de fer i que un cop llescat es pot congelar sense cap problema per fer entrepans o torradetes pels esmorzars.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada