dilluns, 31 de gener del 2022

Xatonada

 




Xatonada
Ingredients:

  • 1 escarola de la varietat cabell d'àngel
  • 200 g de bacallà dessalat i esqueixat
  • Farigola i una punta de llorer
  • 100 g de tonyina amb oli o escabetx
  • 8 anxoves confitades amb oli
  • 50 g d'olives arbequines
  • 50 g d'olives negres d'Aragó
  • 6 tomàquets cirerols
  • 5 raves a rodanxes fines

Salsa Xató:
  • 3 grans d'all escalivats
  • 2 tomàquets vermells escalivats
  • 10 ametlles torrades
  • 10 avellanes torrades
  • Un trosset de bitxo
  • 2 galetes maria
  • 2 nyores seques hidratades
  • 2-3 cullerades de vinagre
  • 125-150 cc d'oli
  • Sal i pebre

Elaboració de la salsa:

Escalivar al forn a 180º els alls (vigilar que els alls no es cremin) i els tomàquets durant 20- 30 minuts, deixar refredar, retirar la pela socarrada de les verdures. Retirar la polpa de les nyores hidratades.

Primer de tot triturar els fruits secs en el morter o batedora elèctrica, afegir-hi la resta d'elements sòlids, el vinagre sal i pebre i batre molt bé de nou fins a aconseguir una crema molt fina. En aquest punt, incorporar-hi l'oli a raig fi i continuar treballant-ho fins que l'oli quedi ben emulsionat amb la salsa.





Elaboració amb la Thermomix:


Posar la màquina en marxa a velocitat 7 i incorporar-hi els fruits secs a través del bocal durant 20 segons.

Afegir-hi la resta d'ingredients sòlids més les dues cullerades de vinagre sal i pebre i Programar

            Segons: 10             Velocitat: 5

            Segons: 30             Velocitat: 8 - 9.

Baixar les restes de les parets al fons del vas i Programar:

            Segons: 30             Velocitat: 6 I afegir-hi l'oli a raig fi durant el procés.


Baixar de nou les restes de salsa de les parets i afinar-la Programant:

            Minuts: 1               Velocitat: 5-10

Retirar del vas i reservar-la.

Preparació de l'amanida xató:


Marinar el bacallà esqueixat amb un raig d'oli, una branqueta de farigola i una punta de llorer.

Tallar els tomàquets cirera per la meitat, Rentar, escórrer i preparar a trossos petits l'escarola.

Disposar en una safata plana i de bones dimensions un fons de salsa xató, col·locar-hi al damunt un llit d'escarola i a continuació repartir amb harmonia el bacallà escorregut de la marinada, la tonyina a trossos, els tomàquets, les anxoves, les olives i els raves. Amanir amb més salsa i servir-ho amb la resta de salsa a part.




















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada