dilluns, 3 de gener del 2022

Tortell de Reis



      


Tortell de Reis

Ingredients:

Esponja o ferment:

  • 50 cc de llet
  • 5 g de llevat de forner
  • 75 g de farina de força (aprox.)

Massa:

  • 230 g de farina de força
  • 50 g de sucre
  • 2 ous petits + 1 cullerada de Rom + 1 cullerada d'aiguanaf + aigua fins a arribar a 140 cc. justos
  • 1 cullerada rasa de Massa Mare molt activa (optatiu)
  • 15 g de llevat o 8- 10 g si es vol fer amb el sistema de fermentació lenta
  • 1/2 culleradeta de sal (3 g)
  • Aromes: Ratlladura de llimona, canyella, vainilla
  • 60 g de mantega
  • 1 cullerada de llet freda

Altres ingredients:

  • Fruita confitada
  • 40 g d'ametlla filada o palet d'ametlla
  • Sucre bolado o sucre lleugerament humitejat
  • Ou batut
Bany misteri
  • 2 cullerades de llet + 2 cullerades de sucre.
  • Donar un bull, deixar-ho refredar i pintar el tortell una vegada cuit i encara calent

Preparació del ferment:


1.- El dia abans diluir el llevat amb la llet, afegir-hi la farina de mica en mica i treballar-la uns minuts fins a obtenir una bola de mitjana consistència, arrodonir-la, passar-la a un bol, tapar-la i deixar-la a temperatura ambient 1-2 hores o fins que augmenti el doble (depèn de la temperatura) i a continuació reservar a la nevera fins a l'hora d'utilitzar.



2.-Passar a un bol el ferment a trossets i la Massa Mare (si es fa servir) afegir-hi la preparació dels ous amb els líquids,  les aromes i el sucre,  mesclar bé per diluir el ferment i a continuació incorporar-hi la farina a cullerades fins que quedi ben integrada, treballar la massa durant 3-4 minuts, tapar-la i deixar-la reposar 10 minuts.


3.- Afegir-hi la sal i mitja cullerada d'aigua freda i treballar-la 3-4 minuts, tapar-la i deixar-la reposar 10 minuts.


4.- Afegir el llevat i mitja cullerada d'aigua freda i treballar-la 3-4 minuts, tapar-la i deixar-la reposar 10 minuts.


5.- Fer la prova de la membrana tal com es visualitza a la fotografia, incorporar la mantega a temperatura ambient tallada a daus i continuar pastant durant 3-4 minuts més. Tapar i deixar-la reposar 10 minuts.

És important la textura de la massa no ha de ser excessivament tova perquè tindrem dificultat al manipular-la ni tampoc dura en excés. Per això segons la força de la farina afegir-hi o no l’aigua indicada durant el procés.



6.- Afegir-hi 1 cullerada de llet molt freda i seguir pastant 3-4 minuts més.


7.- Arrodonir la massa, passar-la a un bol lleugerament untat amb oli, tapar i deixar-la llevar en un lloc abrigat fins que augmenti el doble del seu volum a temperatura ambient.



8.- Passar la massa damunt del taulell, desgasificar-la  suaument, tapar i deixar en repòs 15 minuts i després, voltejar la massa i passar-la  20 minuts a la nevera per facilitar la manipulació i format.

9.- Passar la massa damunt del taulell, untar-se les mans amb oli i amb els dits,  fer un forat al mig i anar-lo ampliant  donant-li forma de tortell tot procurant alhora que la massa tingui el mateix gruix. Passar-lo damunt d'una safata amb paper de forn i pintar-lo amb, ou batut.


EN AQUEST PUNT HI HA DUES OPCIONS A FER:

Deixar-lo llevar en un lloc abrigat un parell d'hores o fins que gairebé dupliqui el seu volum
                                                                o
Deixar-lo a temperatura ambient en un lloc abrigat durant una hora sense pintar-lo  i després passar-lo a la nevera tota la nit  tapat. Si es decideix fer-lo  amb aquest sistema de fermentació lenta, reduir la quantitat de llevat i només posar-n'hi 8-10 g a la massa.

Quan gairebé hagi duplicat el seu volum inicial, el tornarem a pintar molt curosament amb ou i decorarem amb les fruites confitades, les ametlles i el sucre a gust.
Jo prefereixo coure'l  sense posar-hi les fruites confitades i posar-les al tortell tan bon punt el retirem del forn per evitar que quedin seques durant la cocció. (aquesta és una opció personal)




Cocció:

La temperatura del forn no ha de ser excessivament alta per evitar que quedi sobtat i a més s'ha d'introduir un recipient amb aigua calenta mentre escalfem el forn i durant la cocció per generar vapor.

Enfornar 10 – 14 minuts a 180º amb funció dalt i solera  i 5 minuts més a 170º amb aire.

Retirar del forn i deixar caure la safata damunt del marbre a una alçada de 30 cm amb un cop sec per retirar el baf calent i evitar que es desinfli.

Aquest temps és orientatiu perquè cada forn és diferent i rectificar la temperatura i el temps si cal segons el vostre criteri.

Si teniu termòmetre de forn abans de treure'l, comproveu que la temperatura interior del tortell és de 93º.

Es pot degustar tal qual o farcit de nata, trufa o crema. 
Si no agraden les fruites confitades també es poden substituir per ametlles filades




Tortell de Reis (Thermomix)


Preparar el ferment o esponja tal com s'indica a la recepta

1.-Introduir en el vas, la farina, el sucre, les aromes, la Massa Mare (si es fa servir) i els 140 g de la preparació d'ous i líquids i Programar:

                segons: 30                 temperatura: 0                 velocitat: 4-6

2.-Incorporar el ferment a trossos i una cullerada d'aigua molt freda i Programar:
                minuts: 1,30             temperatura: 0                 velocitat: espiga
Durant el procés comprovar la textura de la massa i si és seca, afegir-hi una mica més d'aigua (això dependrà molt de la força de la farina)
Tapar amb el cubilet i deixar-la reposar 10 minuts.

3.-Afegir-hi la sal i mitja cullerada d'aigua molt freda i Programar:

                 minuts: 1                 temperatura: 0                 velocitat: espiga
Tapar amb el cubilet i deixar reposar 10 minuts.


4.-Verificar la textura de la massa afegir-hi el llevat i la 1/2 cullerada d'aigua i Programar:

                minuts: 1                 temperatura: 0                 velocitat: espiga

5.-Tallar la mantega (freda de nevera) a daus i Programar:

                minuts: 2                 temperatura: 0                 velocitat: espiga
Posar la màquina en marxa i agregar la mantega a intervals
Tapar i deixar reposar 10 minuts


6.-Refrescar la massa amb 1 cullerada de llet freda i Programar:

                minuts: 1                 temperatura: 0                 velocitat: espiga
Retirar la massa del vas i seguir el procés tal com s'ha explicat anteriorment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada