Per què agraden tant els bunyols de bacallà? No fa gaires anys era típic fer-los durant la Quaresma, però, actualment no solen faltar en aperitius selectes o com a pica-pica, això sí, han de tenir una condició essencial, servir-los calents i gens greixosos. La recepta que us proposo té tres adjectius: bona, fàcil i barata.
Bunyols de bacallà
Ingredients:
- 250 g de patates
- 30 g de pinyons torrats i picats rústicament (optatiu)
- 300 g de bacallà dessalat
- 1 gra d'all picat
- Julivert picat
- Sal i pebre
- Oli abundant per fregir
- 100 cc de l'aigua de la cocció de les patates i el bacallà
- 60 g de mantega
- 80 g de farina tamisada
- 3 ous
- 200 g de tomàquets vermells forts pelats i tallats a daus petits
- 3 cullerades d'oli
- Sal, sucre i cibulet picat
Mesclar els daus de tomàquet amb els amaniments i reservar.
Pelar, trossejar i coure les patates amb aigua i un pessic de sal uns 20 minuts, incorporar-hi el bacallà tallat a trossos, apagar el foc, tapar i deixar-lo en infusió un parell de minuts, escórrer bé i reservar l'aigua de cocció, passar les patates i el bacallà a un plat, xafar-ho amb una forquilla fins a fer-ne un puré rústic i reservar.
Posar en un cassó els 100 cc del líquid reservat i la mantega, passar-ho al foc i just a l'inici de l'ebullició, incorporar-hi de cop la farina i, amb una espàtula de fusta i a foc baix remenar sense parar un parell de minuts o fins que la massa sigui fina, compacta i es desenganxi de les parets del cassó, retirar del foc i deixar que perdi escalfor.
Integrar-hi els ous un a un sense deixar de treballar la pasta fins a aconseguir que aquesta sigui brillant i fina, afegir-hi el preparat de patata i bacallà, el julivert i l'all i si es vol els pinyons i continuar treballant fins que tot plegat estigui ben lligat i amb textura cremosa. Comprovar el punt d'assaonament i reservar.
Escalfar moderadament oli abundant en una paella fonda o fregidora i, quan sigui calent tirar-hi culleradetes de pasta i mantenir-los al foc fins que augmentin de volum i siguin daurats passar-los damunt de paper absorbent per desgreixar-los i mantenir-los en calent.
Per servir-los, posar una piràmide de bunyols al mig del plat i decorar amb un bouquet de tomàquet o bé presentar-los dins d'una paperina de paper.
Trucs i idees personal
L'inconvenient d'aquesta recepta és que els bunyols s'han de servir acabats de fer i si pot ser calents.
La preparació de la pasta sí que es pot fer amb temps i fregir-los una mica abans de servir-los.
Si una vegada fregits es passen tot seguit al forn a 60° i amb la porta entreoberta es mantenen calents una bona estona.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada