dissabte, 27 d’agost del 2022

tres salses de tomàquet en conserva





Tres salses de tomàquet per fer conserva




Recomanacions per fer la conserva de tomàquet:

Si es vol fer conserva, rentar molt bé els pots de vidre i tapes i estilitzar-los durant 15 minuts en aigua en ebullició, retirar-los, eixugar-los molt bé i en el moment en què la salsa sigui feta, omplir pots deixant un  dit sense arribar a dalt, netejar el bocal si cal, tapar molt bé i passar-los a una olla, cobrir-los totalment d'aigua freda dos dits per sobre de la mida dels pots, passar l'olla al foc, tapar i quan iniciï l'ebullició, esterilitzar-los durant 20 minuts i després deixar-los refredar dins de l'aigua
Retirar i reservar en un lloc fresc i sec.



Salsa de tomàquet a l’aroma d’alfàbrega


Una aromàtica salsa de tomàquet molt apropiada per a qualsevol mena de pasta.


Ingredients:
  • 1 kg de tomàquets vermells
  • 60 g d'oli
  • 1 gra d'all sense pelar (embolicat i lligat amb una gasa per recuperar-lo amb facilitat)
  • 1 culleradeta de sal (5-6 g)
  • 1 cullerada de sucre roig (10-11 g)
  • Una branca d'alfàbrega fresca
  • Unes rodanxes de bitxo (optatiu)


Blanquejar (escaldar) els tomàquets, refrescar-los, pelar-los, retirar les llavors partir-los per la meitat, passar-los al vas del Thermomix i Programar:

            Segons: 4                 Temperatura: 0                 Velocitat: 4

Durant el procés de cocció de la recepta sempre posar la  cistelleta damunt la tapa per facilitar l'evaporació excepte durant el procés de triturar.

Afegir-hi l'all i l'oli i Programar:

              Minuts: 25             Temperatura: 120º o Varoma         Velocitat: 1




Condimentar amb sal i sucre i Programar:

              Minuts: 5-10         
 Temperatura: 100º                 Velocitat:1


Mentrestant, disposar en un bol o recipient l'alfàbrega i el bitxo (si s'utilitza), retirar l'all i abocar immediatament la salsa damunt de les fulles d’alfàbrega trossejades, mesclar.



És una salsa aromàtica, gustosa i deliciosa que val la pena tenir-ne de feta una bona reserva perquè, una bona pasta, la salsa de tomàquet i formatge de Parma ratllat al moment, són tres ingredients bàsics que es converteixen en un plat boníssim, aromàtic i que es fa en un moment.


Aquesta recepta està elaborada amb Thermomix, si no disposem d'aquest robot o similar, igualment podem fer la salsa: Trossejant els tomàquets rústicament a trossets més petits i utilitzant un cassó.



















Salsa de tomàquet multi recursos


Ingredients:


  • 1,250 kg de tomàquets vermells
  • 50 g d'oli
  • 1 culleradeta de sal
  • 1-2 cullerades d'oli
  • Herbes aromàtiques a gust: Orenga, alfàbrega (optatiu)
Preparació:

Rentar els tomàquets, partir-los per la meitat i prémer-los amb la mà per eliminar l'excés de suc, passar-los al vas de la Thermomix i Programar:

                Segons: 6                 Temperatura: 0                 Velocitat: 5

Durant el procés de cocció de la recepta sempre posar la  cistelleta damunt la tapa per facilitar l'evaporació excepte durant el procés de triturar.


Programar:

                Minuts: 30                  Temperatura: 120º                 Velocitat: 1

Verificar la densitat de la salsa si es vol més espessa afegir-hi uns minuts més a la mateixa temperatura i velocitat.


Programar:

                Segons: 30                  Temperatura: 0                     Velocitat: 8

Colar, retornar al vas, afegir-hi l'oli i condiments i Programar:


                Minuts: 5-8                 Temperatura: 100°                 Velocitat: 1


El temps és orientatiu, a vegades els tomàquets fan més aigua, per això cal mirar la textura de la salsa abans de triturar-la i després, incorporar-hi l'oli. Perquè, si s'hi incorpora abans de triturar-la, la salsa perd color



Si la salsa es fa directament amb puré de tomàquet natural, s'hi pot incorporar l'oli i condiments des del principi, però en cap moment no es pot passar de la Velocitat 1 durant la cocció.














     


Passata

 Puré de tomàquet natural, dens i sense oli especialment indicat per fer pizzes

Ingredients:
  • 1,500 g de tomàquets vermells
  • 1 culleradeta de sal
  • 1 cullerada de sucre roig

Rentar els tomàquets, partir-los per la meitat i prémer-los amb la mà per eliminar l'excés de suc, passar-los al vas de la Thermomix i Programar:


                Segons: 5                 Temperatura: 0                 Velocitat: 4

Durant el procés de cocció de la recepta sempre posar la  cistelleta damunt la tapa per facilitar l'evaporació excepte durant el procés de triturar.


Programar:


                Minuts: 30                 Temperatura 120º                Velocitat: 1


Programar per triturar


                Segons: 30                 Temperatura: 0                 Velocitat: 5-8

Colar, retornar al vas del Thermomix, condimentar amb la sal i el sucre i Programar:



                Minuts: 15                 Temperatura: 120º                 Velocitat: 1

Comprovar la densitat del puré, remenar i Programar:



                Minuts: 15                 Temperatura: Varoma             Velocitat: 1

Si el puré té suficient densitat (si no coure uns minuts més a la mateixa temperatura) serà el moment de distribuir-lo en pots de vidre, tapar-los i esterilitzar-los al bany maria 15-20 minuts. Retirar quan l'aigua perdi temperatura i reservar-los en un lloc fresc i sec.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada