dimecres, 15 de febrer del 2023

Turbot al forn amb patates " panadera"

      



Turbot al forn amb patates "panadera"


Ingredients:

  • 1 turbot d'1,250 g aprox. (segons comensals)
  • Sal i pebre
  • 12 tomàquets cirerols
  • 4 cullerades de vi blanc
  • 3 cullerades de conyac
  • Pa ratllat i julivert picat
   
Patates "panadera"
  • 300 g de cebes laminades
  • 600 g de patates
  • 3 grans d'all
  • Unes rodanxes de bitxo (optatiu)
  • 1 fulla petita de llorer
  • 100 cc de vi blanc
  • Sal i pebre
  • Un bon raig d'oli
  • Fumet de peix q/s
  • Un full de paper de forn


Preparació:

Tallar el turbot triangularment tal com es mostra la fotografia.




Reunir en un cassó el cap del turbot, 1 escalunya laminada, un gra d'all pelat, uns grans de pebre negre, una branca de julivert, 700 g d'aigua freda i deixar-ho bullir 25 minuts, colar i reservar.

Laminar les patates, cebes, alls i bitxo, passar-ho a un bol i amanir amb sal, pebre, llorer i un bon raig d'oli, barrejar bé perquè tot plegat quedi impregnat. 




Distribuir-ho dins d'una safata de forn lleugerament untada, regar-ho amb el vi i després fumet fins que gairebé les patates quedin cobertes. Tapar amb el full de paper mullat per adaptar-lo damunt de les patates i enfornar a 180° durant 45 minuts o fins que les patates gairebé siguin cuites i sense color. 






Condimentar el peix i distribuir- damunt de les patates, rectificar si cal amb més fumet el suc del fons de la safata, col·locar al vol els tomàquets oberts per la meitat, empolvorar el peix amb el pa ratllat i el julivert, el vi i un fil d'oli i retornar al forn uns 15 minuts aproximadament regant-lo amb les cullerades de conyac uns minuts abans de finalitzar la cocció Comprovar el punt de cocció, retirar i servir tot seguit. 


El punt de cocció del peix és molt important perquè s'ha de procurar que el peix estigui cuit, però amb un punt melós per evitar que quedi sec. 




Si teniu termòmetre amb sonda, us ajudarà molt alhora de la cocció òptima del peix
que ha de ser exactament a 63°.

Com que és un peix pla s'ha d'inserir la sonda horitzontalment al centre de la part més gruixuda de la carn del peix, evitant que toqui l'espina.

Es poden tenir fetes les patates una estona abans d'acabar el plat, després escalfar-les, col·locar-hi el peix al damunt i enfornar-lo de nou. D'aquesta manera el degustareu acabat de treure del forn. Una delícia.

El temps de cocció d'aquest peix és molt curta per això, necessitareu poc temps per acabar el plat i servir-lo immediatament a taula.

Si no disposeu de termòmetre, pesar el peix preparat i calcular uns 10-12 minuts aproximadament per cada mig quilo de peix.

Es pot variar el tipus de peix a gust seguint les instruccions: S'han de coure les patates primerament i després afegir-hi el peix, inserir-hi el termòmetre sonda o calcular prèviament el temps de cocció final necessari.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada